Kapitola II - MOTIVACE

12.10.2012 12:09

 

Kapitola II – MOTIVACE

 

    Abyste dosáhli jakéhokoliv úspěchu, nestačí Vám jen pouhý cíl. Cíl si můžete stanovit a nikdy se k němu nepřiblížit ani zdaleka. K tomu, abyste se prodrali tím těžkým úkolem je potřeba další věc a to motivace. Posilujte svou motivaci jako mozek učením nebo svaly činkami a dosáhnete všeho, co budete chtít!

    Jednoho dne jsem se probudil z docela krušné noci s bolestí hlavy. Byl jsem ještě trochu opilej a vedl jsem v hlavě takové řeči jako vždy… už nikdy nebudu pít. Říkáte si to často?

    Co to má společného s motivací? Člověk se na sebe musí naštvat. Podívat se do zrcadla a zkritizovat se. Tohle se mi nelíbí, tohle je odporný. Zapomeňte na řeči: není to tak hrozný… Nelitujte se! Největší chyba je sebelítost. Nejste z keramiky a nerozbijete se jen tak, nelitujte se a překonávejte se. Dávejte si výzvy a myslete na to, že jste jich už dosáhli!

    Byl jsem ten den sám na sebe naštvanej, představoval jsem si, kolik jsem to na té oslavě zase sežral a vypil. Už jsem toho měl dost. Stoupl jsem si po dlouhé době na váhy a ty mi ukázaly neuvěřitelných 91,6 Kg. Nijak jsem váhu neřešil několik měsíců, ale tato informace mě doslova vyděsila. Zeptal jsem se sám sebe: Kolik chceš ještě přibrat, abys pochopil, že už je toho vážně dost? A ten den jsem se na sebe naštval, zkritizoval se a dal si cíl - zhubnout a už nikdy nenabrat! Cíl jsem měl, 78 - 80 kilo. Věděl jsem a byl jsem přesvědčen, že toho dosáhnu. Má motivace byl vztek na sebe sama, k čemu jsem se dohnal. Má motivace byla dosáhnout, již konečně svého cíle, po kterém jsem snil dlouhá léta, skoro jedno desetiletí. Řekl jsem si, že mi jídlo za to nestojí a začal vyhledávat na internetu základní informace k hubnutí. Motivační videa, příběhy o zhubnutí, jídelníčky, diety, cviky a mnoho dalšího, co mě napadlo.

 

Pak jsem si vzpomněl, jak jsem hubl dříve…

    Bylo to úplně stejný, stoupl jsem si na váhu, naštval jsem se, začal vyhledávat informace a začal držet přísnou dietu. Dva týdny jsem si dal bílkovou dietu, kterou mi poradila matka. Tvořilo to:

-          Snídaně:
Jedno vařené vajíčko, paprika, rajčata, zelený čaj

-          Oběd:
Čtvrtka vařeného kuřete, zelenina

-          Večeře:
Nízkotučný tvaroh, 250g.

    Asi Vám nemusím ani říkat, že po týdnu této kruté diety jsem byl tak znechucen jídlem, že jsem buď přestal několik dní jíst a potom dostal takový hlad, že ani má motivace ani cíl mi nepomohli k tomu, abych to vydržel. Zkrátka jsem to vzdal. Vzdal jsem se svého cíle a můj život začal jako za stara. Takhle se to opakovalo několikrát do roka, trpěl jsem, držel dietu, a byl na sebe v kuse naštvaný.

Jak vidíte, nestačí jen cíl, motivace a naštvat se. Musíte i vědět jak na to. Jak se netrápit a nevzdat se svého cíle!  Naopak, připomínat si svou naštvanost, která Vás bude motivovat k úspěchu. Máte, již napsaný svůj cíl, dobře. Pokud jste ho sepsali, museli jste se na sebe i naštvat, kvůli tomu jste začali vyhledávat informace, to je první fáze. Teď si prosím vezmete papír a napište si hlavní věci, které Vás naštvali, a proto jste začali jednat.

Má naštvanost vypadala následovně:

    Jsem znechucen pohledem do zrcadla, dívám se na svůj obličej a prohlížím si ze stran své tělo.  Jsem nespokojen a nic s tím nedělám. Tomu je konec! Nechci být tlustej, nechci se stydět na koupališti nebo kdekoli kde mám odhalit své tělo. Nechci nosit volné šaty a vypadat jak chodicí pytel sádla! Nechci! Chci být na sebe pyšný, chci vypadat a cítit se dobře!

 

    Nedoporučuji Vám to kopírovat, ale spíše se nad tím zamyslet. Napište si své důvodu vzteku a motivujte se tím! Zaznamenejte si svůj vztek pro jeho zvěčnění. Pokud si budete neustále připomínat svůj vztek jen v hlavě, časem na něj zapomenete a Vaše motivace ochabne. Začnete jíst nezdravě, na váze se to sice nejdříve nepodepíše, ale Vy do toho spadnete postupem času znova a ztloustnete! Je to začarovaný kruh, z kterého musíte ven!

Buďte na sebe naštvaný a snažte se věci změnit. Nejlépe zapíšete svůj vztek jen tehdy, když ho doopravdy pociťujete! Vzpomeňte si na všechno, co Vás štve, a vztekejte se sám na sebe. Potom vezmete papír a začněte psát!

 

Sepište si svůj cíl a vztek! Dejte tyto dva papíry na viditelné místo a připomínejte si je každý den!

    Nejen tím posílíte svou motivaci, ale budete mít i hmatatelné důvody, proč jste vlastně začali. Sepsaný cíl a vztek – nemůžete časem v hlavě pozměnit tak, aby se Vám líbili víc. Nezačněte se litovat!

Kapitola II - MOTIVACE

Chvála

Andrea | 02.12.2012

Jsi prostě skvělej.Je vidět,že to píšeš ze srdce a mně to takhle vyhovuje dokonale.Podle mě nic neměň.NIC! Úžasné.Děkuji!Beru si z Tebe příklad.Dala jsem dole 10kg a těch posledníc 5 nemůžu .Určitě mi to pomůže.Ještě jednou děkuji A BLAHOPŘEJI!!!!

Re: Chvála

Toly | 12.12.2012

Moc děkuji a držím palce, spolu to zvládneme. :-)

Toly

Stylistika

Marcel | 28.10.2012

Supr stránka, detail - skus jenom zmenit negativa na pozitiva, NE na ANO, CHCI na NECHI a cte se to mnohem lip ;)

Re: Stylistika

Toly | 31.10.2012

Děkuji za Tvé hodnocení a příspěvek. Rozhodně to musí ještě projít nějakou tou opravou do které se pokusím narvat i ty změny, které doporučuješ Ty. Souhlasím s Tvým názorem, že s pozitivním náhledem, by se to mohlo číst lépe, děkuji. Toly

otazecka

Sisi | 22.10.2012

sice je clovek sam na sebe nastvany, vi,co ma zmenit, ale kdyz mu k tomu nepomaha okoli, je to problem- viz u nas doma, mam dve male deti a muze, petileta dcerka mi nic nerekne a muz?ten je rekne ze mi to prece slusi a ze kdyz s tim zacnu,stejen to nedodrzim, bohuzel i on ma nadvahu-jelikoz rada a dost varim... takze, jak primnet i okoli k podpore?

Re: otazecka

Toly | 22.10.2012

Ohledně podpory. Věnoval jsem tomu jednu kapitolu ve svých příbězích, která by mohla částečně odpovědět na Vaše otázky. Je to kapitola V - podpora, parťák a váhy.

To, že ráda vaříte je skvěle, protože kdo nerad vaří tak to má mnohem těžší se změnou jídelničku. Z důvodů, že raději kupují hotovky a další nesmysly. Naučit se vařit a to zdravě a chutně je mnohem složitější, než jen zdravě :-)

Přečtěte si prosím tu pátou kapitolu a pokud tam nenaleznete odpověď, tak se spolu pokusíme něco vymyslet. Hezký den. Toly

Re: Re: otazecka

Sisi | 23.10.2012

jj, reagovala jsem po docteni kapitoly a pak cetla dalsi:)

Přidat nový příspěvek