Kapitola IV - Naučte se jíst!

20.10.2012 12:04

 

 


Kapitola IV – Naučte se jíst

 

    Vybrali jste si cíl, máte připravenou motivaci a znáte i hlavní základ a to pít. To vše, ale nestačí. Cesta je nelehká, strmá a nezpevněná. Máte špatné boty a stále jste špatně vybaveni, ale držíte v rukou něco, co Vám pomůže zhubnout. Mou radu a odhodlání!

    Zhluboka se nadechněte, jdeme do toho!

    Jistě jste to četli milionkrát, ale vážně to funguje, jezte víc krát, než tři krát za den.  Pět až sedům krát! Základní tři jídla a to snídaně, oběd a večeře by měli být nepostradatelným článkem každého Vašeho dne. Pilířem Vašeho tělesného chrámu. Další dvě – až čtyři jídla jsou menší porce (např. ovoce či zelenina), aby Vám pomohli ustát náročný den a dlouhou pauzu mezi snídaní a obědem. Jíst musíte nejdéle po třech až čtyřech hodinách a vypít minimálně dva litry tekutin.

    Omezte své porce.

    Zamysleli jste si někdy nad tím, kolik doopravdy toho za den sníte? Je to někdy neuvěřitelný, ale většinou lidi, co tloustnou a nepřemýšlí nad tím, ve skutečnosti jedí daleko méně, než lidi, co si to hlídají! Jak je tohle možné?  Totiž… Celý den tělo trápíte hladem, pak do sebe naházíte polovinu množství jídla, co byste správně snědli za celý den, a tělo tráví dlouhé hodiny. Je unavené a ochuzené o jídlo během dne. Teď to vše musí zpracovat a samozřejmě se zároveň bojí, že nastane i další den a že časem nedostane třeba jídlo vůbec a proto odkládá tuky a nespaluje všechno. Tělo Vám nevěří a bojí se, že přijdou špatné časy a to hlad, proto nespaluje všechno a shromažďuje další a další tuk.

    Špatné a zároveň i dobré na tom je, že si tělo po nějaké době zvykne na tenhle rytmus života a už ani netrpí hlady, zkrátka Vám stačí najíst se dva krát někdy i jen jednou denně. Není čas přeci – pracujete, studujete, nestíháte… ŠPATNĚ!  Přestaňte na sebe kašlat! Tak jako jste si zvykli časem na jezení jednou denně a během dne necítit hlad, tak se dá zvyknout i jíst pravidelně. Možná Vám to přijde ze začátku obtěžující, ale čas Vás z tohoto vyléčí a pomůže dostihnout hubené postavy! Vaše tělo si zvykne na pravidelný přísun potravin a konečně se přestane bát. Začne pořádně spalovat všechno, co jste mu dali a neodkládat tuk. Takhle jsem hlavně zhubnul – s odhodláním to konečně dokázat, s obrovskou motivací a vztekem, s pevným a viditelným cílem, sepsanou smlouvou a s jasnými pravidly.

Když jsem to dokázal já, není žádný problém, abyste to dokázali i Vy!

 

 Co je Vaším úkolem?

Budu se opakovat, ale to je to nejdůležitější pravidlo, které si musíte vštěpit do hlavy a hlavně dodržovat! Tělo se musí naučit přijímat potravu víc krát než pět krát až sedům krát denně a menší porce než jste zvyklý normálně sníst. Snídejte, obědvejte a večeřte. Pokud budete vynechávat základní jídla a svačiny, potom dohánět například při večeři, sníte toho mnohem více, podkopnete si motivaci a vrátíte se zpět k tloustnutí. Je dobré také si udělat pravidlo, že si dáte na talíř tolik jídla, kolik si myslíte, že sníte. Berte si malé talíře! A už si víc nepřikládejte, i když stále cítíte hlad. Sytost přijde a chuť jíst hodně s přebytečnými kily časem odejde natrvalo!  Začněte se mít rádi a starejte se o sebe, tím, že si vždy připravíte vhodné jídlo a včas, abyste tělo netrápili hlady!

    Co jsem z jídelníčku vynechal.

    Nechci Vám říkat, co máte jíst a co nemáte, ale určitě byste si měli vzít z toho nějaký příklad i když mnoho z toho jste již četli asi milion krát na jiných stránkách. V následujících řádcích však můžete najít inspiraci – proč to nejíst a čím to nahradit.

     Určitě musíte vyškrtnout ze svého denního příjmu alkohol. Žádné pivo ani tvrdý alkohol. Pokud nevydržíte bez alkoholu, nahrazujte to sklenici vína. Ale pokud, již tak uděláte, nezapomeňte, že víno dehydratuje a tím pádem musíte vypít daleko víc vody, než normálně.

    Jak se určitě můžete dočíst i v jiných návodech „diet“ co nesmíte jíst, tak si dočtete částečně i tady. Mám pro Vás, ale příjemnou zprávu, až si obnovíte a zrychlíte metabolismus, tak zakázané „ovoce“ budete moci zařadit opět do jídelníčku v menších porcích a sledovat, jak tělo se k tomu postaví.

Vězte, že co zde napíši, neznamená, že to musíte dodržovat, ale mně to pomohlo zhubnout.

    Nejím chleba, pečivo – zbláznil jsem se? Ne, hloupost opravdu jde žít bez toho. Pokud nedokážete bez chleba žít, jezte celozrnné pečivo. Já to však nahrazuji v podobě müsli nebo jiné křupavé snídaně s mlékem. Druhu je spousta a můžete si vybrat v obchodech. Doporučil bych Vám nejlépe ty, co Vám zachutnají, ale zároveň žádné sladké blafy. Vím, že je to otrava, ale porovnejte v obchodě tyto nabídky, srovnejte Kcal a vyberte si ten, který má méně než 420. Co je Kcal: (https://cs.wikipedia.org/wiki/Kcal) Jinak rozhodně neberte levné výrobky. Většinou mi tohle krmení vydrží na 7 dní. Při ceně třeba 60kč za balíček je to 8,5 Kč na den plus mléko. Kolik by Vás stály housky, pomazánky, sýry, salámy a ostatní věci? Nešetřete na svém zdraví!

    Nejím tučná jídla, salámy, párky – nahrazuji to kvalitním masem a to buď kuřecím, hovězím, krůtí nebo rybou. Dozajista Vás zasytí a dodá potřebné živiny.

    Nejím brambory a těstoviny, knedlíky – nahrazuji to rýži. Důvody proč jíst rýži najdete zde https://zdrava-vyziva.doktorka.cz/duvodu-proc-jist-ryzi/
Samozřejmě můžete přidávat luštěniny, grilovanou, dušenou, vařenou zeleninu a vymýšlet a hledat další recepty na internetu. Že nejíte brambory ani těstoviny Vás ve skutečnosti nijak neomezuje, i když se to na první pohled zda jako nenormální. Naučte se jíst něco na co jste předtím nebyli jen zvyklý. A to že je to zdravější, neznamená, že je to hnusnější. Vařte to tak, aby Vám chutnalo!

    Nejedl jsem oříšky – první dva měsíce jsem je vynechával, potom postupem času jsem přidal mandle a pistácie. Sice jím jen málo během svačiny, třeba jen 5 – 10 oříšku, ale zabilo to takovou potřebu je jíst. Mám je rád, proto si je už nezakazuji úplně. Udělejte to samé se svým oblíbeným jídlem a nebude se cítit tak hrozně!

    Nejím sýry – sýry jsou tučné, obsahuji třeba i 40% tuků, ale zcela je nejíst také není nejlepší možnost. Obešel jsem se bez nich dva měsíce a pomohlo mi to zhubnout. Nechám to na Vás. Teď sýry jím jednou za týden v menších porcích a netloustnu.

    Nepiju sladké limonády – tak o tom se nebudeme ani bavit. Sladké limonády jsou jen zdrojem cukrů a máte po nich jen nekonečnou žízeň, pryč sní.

    Nejím sladké – tohle je kámen úrazů u hodně lidí. Po každém jídle přijde chuť na sladké. Je to tak?  Dejte si ovoce, které máte rádi a které je dostatečně sladké nebo sladší jogurt Vám tolik neuškodí jako mléčná čokoláda nebo koblihy. Nenuťte se však do něčeho, co Vám opravdu nechutná. Pozor na jogurty, sledujte, aby v nich nebylo příliš mnoho sacharidů – cukrů, které by Vám mohli stěžovat cestu. Pokud nemůžete bez čokolády, tak si dejte hořkou, cucejte jeden čtvereček a na další už nešahejte. Časem tato chuť pomine. Lidi před tři sta lety čokoládu ani neznali a také žili. Vy to také dokážete! 

Zvyknete si, zhubnete a budete spokojeni a šťastný sami se sebou!

    Je to trochu obsáhlejší téma a zde se budeme trochu již rozcházet v názorech. Nebudu Vám rozhodně cpát, co byste měli a neměli dělat a jíst, ale snad z toho vezmete nějaké rady, motivaci zkrátka něco, co Vám pomůže dostihnout svého cíle - a to zhubnout!

 

 

Diskusní téma: Kapitola IV - Naučte se jíst!

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

AlbertKeera | 02.06.2018

The prostate related is central to the portion of a male's reproductive :. It secretes fluids that aid in the transportation and activation of sperm. The prostate related is situated just before the rectum, below the bladder and surrounding the urethra. When there is prostate problem, it is almost always really really irritating and inconvenient for your patient as his urinary system is directly affected.

The common prostate medical problems are prostate infection, enlarged prostate and cancer of prostate.



Prostate infection, also referred to as prostatitis, is the most common prostate-related overuse injury in men younger than 55 years old. Infections of the prostate gland are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis could be the least common coming from all forms of prostate infection. It is caused by bacteria perfectly located at the large intestines or urinary tract. Patients may feel fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated through the use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to help remedy the swelling.

Chronic bacterial prostatitis can be a condition of a particular defect within the gland and also the persistence presence of bacteria inside the urinary tract. It can be caused by trauma to the urinary tract or by infections received from other parts of the body. A patient may experience testicular pain, small of the back pains and urination problems. Although it is uncommon, it can be treated by removal of the prostate defect accompanied by the employment antibiotics and NSAIDs to take care of the inflammation.

Non-bacterial prostatitis is the reason for approximately 90% of prostatitis cases; however, researchers have not even to determine the cause of these conditions. Some researchers think that chronic non-bacterial prostatitis occur due to unknown infectious agents while other believe that intensive exercise and high lifting may cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, an appropriate meals are important. These are some from the actions and also hardwearing . prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is necessary for overall health and it'll also keep the urinary track clean.

2. Some studies claim that a couple of ejaculations weekly will assist to prevent cancer of prostate.

3. Eat steak sparingly. It has been shown that consuming greater than four meals of beef a week will increase the chance of prostate diseases and cancer.

4. Maintain a proper diet with cereals, vegetable and fruits to make sure sufficient intake of nutrients necessary for prostate health.

The most important measure to adopt to make sure a wholesome prostate would be to go for regular prostate health screening. If you are forty years and above, you should go for prostate examination one or more times a year.

Ovesné vločky místo mouky

Petra | 11.06.2013

Doporučuji částečně nahradit mouku rozmixovanými ovesnými vločkami. Ideálně polovinu mouky v receptech. Dají se tak vylepšit palačinky, to mám vyzkoušeno. A vlastně veškeré produkty z mouky.

Re: Ovesné vločky místo mouky

Toly | 12.06.2013

Diky za dobry tip :)

SLADKÉ a slané II.

Nicole | 01.03.2013

No tak mě moc nepopadá chuť na slané, ale chtěla jsem se zeptat, zda - li je možno, pokud se už chuť na slané či sladké dostaví použít a jíst mořské řasy.Nemyslím samozřejmě syrové, ale lehce tepelně upravené. Vím, že to některé překvapí,někteří se možná pomyslí, že je to nechutné, ale mě přijdou třeba strašně chutné a myslím, že jsou i zdravé. Děkuji za odpověd

Re: SLADKÉ a slané II.

Toly | 10.03.2013

Ahoj Nicole,

po pravdě v tom nevidím problém. Mořské řasy jsem neochutnával, ale nemyslím si, že budou nějak kalorické ))

Díky za komentář
Toly

co jíš?

Filip | 09.02.2013

Ahoj,
píšeš tady co všechno nejíš, ale mě by taky zajímalo čím jsi to nahradil?

Chci změnit styl svého stravování, ale ne nějak drasticky a ani nemám moc peněz abych si mohl kupovat tofu a čerstvého lososa atd. Chtěl bych zhubnout, ale potřebuju přijít na to, jaká jídla relativně levná mohu jíst.

Zatím vím o snídaních prostě nějaké vločky nebo tu dobrou vlákninu, ke svačině spíš nějaké ovoce, ale oběd, hlavně teda když jsem v práci a nemůžu si nic uvařit nějak nevím. Jím tmavé pečivo s kuřecím nebo krutím salámem a k tomu třeba rajče nebo papriku. Pak si dávám k svačině většinou okurku a k večeři to samé co k obědu. Když jsem doma, tak si můžu něco uvařit.

Přijde mi že jím hodně málo masa a také nevím kolik mám jíst jídla k večeři a jakého. Zatím mi přijde, že jím málo k večeři.

Re: co jíš?

Toly | 10.03.2013

Zdravím Filipe,

hubnutí není tak finančně náročné jak se vlastně zdá. Když si člověk spočítá kolik toho předtím snědl (od salámy po brambůrky apod) a hlavně v jakém množství, tak se často dostane na mnohem vyšší částku.

Ohledně jídel: není zapotřebí vymýšlet každý den něco nového, ale bohužel je zapotřebí si naučit vařit a nosit si jídlo i s sebou do práce. Receptů na internetu je hodně, aby to nebyla věčná kombinace kuře + zelenina. Chce to trochu improvizovat a hledat.

Čím se dá strava nahradit? Všechny druhy masa (pozor na tučnější vepřové) všechny druhy zeleniny a ovoce. (V ovoci je hodně cukru, ale je to lepší než sladká čokoláda) všechny možné přílohy (rýže, kuskus, fazole, luštěniny - místo těstovin a brambor) Záleží vše na chuti a ochotě se něčeho vzdát. Například mě nevadí jíst k masu, už je rýži, zkrátka mi chutná. Držím palce.

Toly

Nechápu to...

Hledající | 23.12.2012

Až do teď se mi tyhle stránky líbily, ale právě v tuhle chvíli jsem teda zhodnotila, že nejsem normální. Souhlasím se vším co jste dosud napsal - myslím si, že to opravdu může fungovat, ALE - posledních 9 let se snažím shodit přebytečné tuky, abych byla schopná zvládnout svůj oblíbený sport, byla rychlejší, spokojenější a hlavně zdravější. Zkusila jsem už spoustu věcí a jednou z nich bylo vynechání komplet potravin z pšenice (nejsem celiak), mléčných výrobků, brambor, rýže (protože je tam cukrů jak nas...), slazených nápojů, sladkého vůbec (dorty mi stejně nikdy nejely)... výsledek i se sportem několikrát týdně (i s tím jsem experimentovala - intenzita, počet cvičení týdně, atd.) NULA - tedy neshodila jsem vůbec nic, jenom jsem jedla klidně i 8x denně a měla furt hlad jako vlk (kterého bych navíc ani nedohnala abych si ho ulovila).

Tyhle návody určitě nejsou špatné, můžou opravdu spoustě lidem pomoci, ale podotkla bych, že každý jsme unikát a proto se někteří můžou snažit a opravdu z toho nic nebude jako u mě (a zdravotní problémy v tom vůbec nejsou - jsem zdravá jako řípa i podle několika různých lékařů) - musíme prostě hledat dál a najít ten zádrhel v našich tělech proč to prostě nejde a proč to nefunguje jako na druhé. Kdyby s tím měl někdo zkušenosti a zjistil v čem to je, napište to prosím sem. Každopádně kecy stylu "nežrat a makat" mě uráží, protože takhle nefunguju.

Re: Nechápu to...

Toly | 09.01.2013

Zdravím a děkuji za Tvůj příspěvek.

Zvláštní, že i přesto, že do toho dáváš všechno, tak se stále výsledek nedostavuje. Pokud určitě proto děláš vše a nejsou to takový ty klasické omluvy, cvičím a nejím už týden a stále nic...

A trochu mi není jasné, proč tělo trápíš. To není o tom přestat jíst a začít za měsíc, dva. Jde o to začít jíst rozumě a střídmě. Pokud už nic nefunguje, doporučuji to prokonzultovat s lékařem.

Jinak pozor na cvičení, pokud někdo cvičí, váha může naopak růst, důvod je, že vám porostou svaly. Pokud do toho aktivně cvičíte, doporučují používat metr a hlídat si míry z toho poznáte, že tuk jde dolu.

***

V každém případě tento návod nevznikl za účelem toho, že to pomůže všem. Napsal jsem to proto, že mě tohle uvažování pomohlo a pokud pomůže ještě někomu, budu jen rád.

Pevně věřím, že svůj boj vyhraješ a nevzdáš se ;)

Re: Nechápu to...

Checht777@seznam.cz | 18.04.2013

Důvodů proč člověk nehubne, může být víc, ale tady je pár věcí, které stojí za vyzkoušení a mohly by zabrat. Člověk může mít po letech nedobrého stravování metabolickou poruchu, která se může projevovat tím, že tělo ukládá "do zásob" enormní množství živin a na vlastní provoz nechává naprosté minimum. Zkusil bych tohle:
1. nechat si změřit svoji hodnotu bazálního metabolismu (to je množství energie, které tělo potřebuje pro svůj vlastní provoz).
2. sledujte nějakou dobu co jíte, sečtěte za každý den množství energie, kterou ve stravě přijmete aporovnejte ro s hodnotou svého bazálního metabolismu.
3. pokud je energetická hodnota toho co sníte větší, snižte množství jídla o 500 kcal/den (maximálně však na hodnotu BMR a za týden zjistěte jestli váha klesá nebo ne. Pokud to co sníte je míň než BMR (bazální hodnota metabolismu), zvyšte naopak příjem energie na hodnotu 110% BMR. (pokud by to zvýšení mělo být vyšší než 500 kcal), tak zvyšování provádějte postupně.
4. když bude příjmová bilance v pořádku, zkontrolujte jestli ve stravě nemáte potraviny s vysokým glykemickým indexem a vyřaďte všechny které mají hodnotu větší než 50 a nahraďte je nečím jiným - např. místo brambor těstoviny, pozor - i některá rýže má vysoký GI.
5. zkontrolujte si příjem tekutin 0,4 l vody na každý 1 kilogram hmotnosti. Zdá se to hodně, ale musí to být. Pokud pijete kávu, tak za každý šálek + 2 dl vody navíc.
6. pro nastartování metabolismu je ideální vypít tak 3 dl vody hned po probuzení. Pokud je to možné tak ještě před snídaní alespoň 20 minut nějakou aerobní zátěž (běh, švihadlo, sex...)
7. více než polovinu deního příjmu tekutin vypít do oběda, nepít při jídle (ředí to zbytečně trávicí enzymy), buď před nebo po.
8. jídla obsahující sacharidy taky jíst převážně jen dopoledne.
9. pokud jste příznivce cvičení a formování těla, tak je skvělá věc kombinovat např. 3x týdně posilování + 2x týdně nějaké aerobní cvičení, vždy hodinu. Pokud není tolik času, tak alespoň 3x týdně nakombinovat 40 minut silového cvičení a na závěr 20 minut aerobky. Na hubnutí jsou taky skvělé intervalové, HIIT tréninky.
10. to by bylo aby nebylo.

1 | 2 >>

Přidat nový příspěvek